ArtsenkrantPremium

Azijn

Om de pensioenen ook in de toekomst betaalbaar te houden, moet de werkzaamheidsgraad in ons land drastisch omhoog. Het is één van de speerpunten van de Arizona-regering om die op 80% te brengen. De werkgelegenheidsgraad in Vlaanderen bedraagt vandaag 78,2%, in Wallonië 66,3% en in Brussel 63,8%. Het moge duidelijk zijn dat er werk aan de winkel is. Geen enkele van de drie regio’s haalt momenteel het vooropgestelde doel.

Om dat doel te bereiken richt de regering onder meer haar pijlen op de meer dan 500.000 langdurig zieken. Het ‘terug-naar-werkbeleid’ focust daarbij voornamelijk op sancties. Sancties voor de langdurig zieken, sancties voor de werkgevers en sancties voor de artsen die de patiënten langdurig ziekteverlof voorschrijven.

Dat de artsensyndicaten niet meteen positief reageren op het voorstel om artsen met een afwijkend voorschrijfgedrag boetes op te leggen, kon u al lezen in de vorige editie van Artsenkrant.

Bij de afwijzing door de artsen, voegt zich nu ook de Nationale Arbeidsraad (NAR). Het komt niet als een verrassing dat vakbonden furieus reageren; dat het advies van de NAR unaniem is, komt misschien wel verrassend over. In de NAR zitten immers niet uitsluitend de vakbonden, maar ook de werkgevers.

Net als elke weldenkende mens, is de NAR zich bewust van het belang van een vroegtijdige en gestructureerde aanpak van re-integratie, maar de raad vindt de manier waarop de regering dat wil bereiken niet de juiste. Met azijn vang je geen vliegen, luidt een oud spreekwoord. Misschien moet de regering dit spreekwoord ter harte nemen en het probleem op een andere manier aanpakken. In een sfeer van “vertrouwen en vrijwilligheid” zoals de NAR stelt.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Filip Ceulemans

Meer weten over

Gerelateerde artikels

'Re-integratietraject zal langzaam maar zeker vruchten afwerpen'

Blijkbaar vertoont het aantal langdurig zieken na één jaar van daling opnieuw een piek en steeg van 370.000 in 2017 tot bijna 400.000 in 2018. Deze vaststellingen doen ernstige vragen rijzen over de aanpak, over het hoe en het waarom, en over wat eraan kan worden gedaan om het tij te doen keren. Deze stijging van de langdurig zieken gaat reeds 15 jaar aan een stuk door, behalve in 2017. Wat is er toch aan de hand in onze maatschappij?

Waarom reïntegratie van langdurig zieken zo moeilijk verloopt ?

In een recent artikel van artsenkrant (d.d. 5 oktober) schrijft Vincent Claes dat de communicatie tussen de diverse betrokken artsen bij de reïntegratie van langdurig zieken heel wat te wensen overlaat en absoluut moet verbeteren om de efficiëntie te optimaliseren

Re-integratie na langdurig ziek zijn

Deze regering heeft er eindelijk een aandachtspunt van gemaakt om het zorgwekkende probleem van de toename van de langdurig zieken aan te pakken. De kosten binnen de sociale zekerheid rijzen de pan uit en overtreffen voor het eerst de totale kostprijs van de werkloosheid. In 2016 zaten in ons land niet minder dan 392.000 mensen langer dan één jaar ziek thuis, en dat doet wenkbrauwen fronsen. Hoe komt dit, wat kan eraan gedaan worden en wat wil men daaraan doen?

Azijn als optie om tuberculose te bestrijden?

Claudia Cortesa, een Venezolaanse onderzoekster die de geneesmiddelenresistentie van een stam van mycobacteriën bestudeerde, heeft toevallig ontdekt dat azijn die bacteriën kan vernietigen. Omdat een van de geneesmiddelen moest worden opgelost in azijnzuur, gebruikte ze een controlegroep waarbij ze wel zuur toevoegde maar geen geneesmiddel. De bacteriën overleefden het niet. En azijnzuur... zit in azijn.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine