Azijn
Om de pensioenen ook in de toekomst betaalbaar te houden, moet de werkzaamheidsgraad in ons land drastisch omhoog. Het is één van de speerpunten van de Arizona-regering om die op 80% te brengen. De werkgelegenheidsgraad in Vlaanderen bedraagt vandaag 78,2%, in Wallonië 66,3% en in Brussel 63,8%. Het moge duidelijk zijn dat er werk aan de winkel is. Geen enkele van de drie regio’s haalt momenteel het vooropgestelde doel.
Om dat doel te bereiken richt de regering onder meer haar pijlen op de meer dan 500.000 langdurig zieken. Het ‘terug-naar-werkbeleid’ focust daarbij voornamelijk op sancties. Sancties voor de langdurig zieken, sancties voor de werkgevers en sancties voor de artsen die de patiënten langdurig ziekteverlof voorschrijven.
Dat de artsensyndicaten niet meteen positief reageren op het voorstel om artsen met een afwijkend voorschrijfgedrag boetes op te leggen, kon u al lezen in de vorige editie van Artsenkrant.
Bij de afwijzing door de artsen, voegt zich nu ook de Nationale Arbeidsraad (NAR). Het komt niet als een verrassing dat vakbonden furieus reageren; dat het advies van de NAR unaniem is, komt misschien wel verrassend over. In de NAR zitten immers niet uitsluitend de vakbonden, maar ook de werkgevers.
Net als elke weldenkende mens, is de NAR zich bewust van het belang van een vroegtijdige en gestructureerde aanpak van re-integratie, maar de raad vindt de manier waarop de regering dat wil bereiken niet de juiste. Met azijn vang je geen vliegen, luidt een oud spreekwoord. Misschien moet de regering dit spreekwoord ter harte nemen en het probleem op een andere manier aanpakken. In een sfeer van “vertrouwen en vrijwilligheid” zoals de NAR stelt.