Azijn als optie om tuberculose te bestrijden?
Claudia Cortesa, een Venezolaanse onderzoekster die de geneesmiddelenresistentie van een stam van mycobacteriën bestudeerde, heeft toevallig ontdekt dat azijn die bacteriën kan vernietigen. Omdat een van de geneesmiddelen moest worden opgelost in azijnzuur, gebruikte ze een controlegroep waarbij ze wel zuur toevoegde maar geen geneesmiddel. De bacteriën overleefden het niet. En azijnzuur... zit in azijn.
Een internationaal onderzoeksteam dat daarop is doorgegaan, heeft aangetoond dat je met een azijnzuuroplossing van 6%, iets meer dan de concentratie azijnzuur in commerciële azijn, in 30 minuten de tuberculosestammen kunt vernietigen die het meest resistent zijn tegen antibiotica.
In de kliniek wordt vaak chloor gebruikt om medisch materiaal te steriliseren of om laboratoriumculturen te desinfecteren die besmet zijn met Mycobacterium tuberculosis, de kochbacil. Maar bleekwater kan toxisch en corrosief zijn. Aangezien de andere beschikbare oplossingen vaak te duur zijn voor laboratoria in ontwikkelingslanden, waar zich de meeste gevallen van tuberculose voordoen, zou azijn dus wel eens een betaalbaar en niet-toxisch alternatief kunnen zijn om ziektes als tuberculose te bestrijden en de kosten van bepaalde ontsmettingen te drukken.
(mBio, 25 februari 2014, doi: 10.1128/mBio.00013-14)