HivPremium

Soa's en PrEP: een studie pleit PrEP vrij

photo

Een belangrijke wetenschappelijke, soms ethische en morele vraag over PrEP is: "Leidt PrEP ertoe dat mannen die seks hebben met mannen, meer risico's nemen en daardoor vaker seksueel overdraagbare bacteriële infecties oplopen?" Volgens een Australische studie is dat niet het geval.

In die studie werd een hoge incidentie van seksueel overdraagbare infecties waargenomen voor het starten van PrEP. En vooral, die incidentie is niet gestegen tijdens de eerste twee jaar na het starten van de PrEP.

Australië is een pionier inzake PrEP. In dat land werd ook de grootste studie bij patiënten die PrEP kregen, uitgevoerd, de EPIC-NSW-studie (Expanded PrEP Implementation in Communities in New South Wales). In die studie was al vastgesteld dat het opstarten van PrEP het aantal hiv-infecties bij de proefpersonen met 97,6% heeft doen dalen en opmerkelijker nog het aantal infecties in het algemeen en het aantal recente infecties in New South Wales met respectievelijk ongeveer 25% en 32% heeft verlaagd.

Deze studie betreft de 2.404 patiënten die minstens twee keer waren gescreend op gonorroe en/of Chlamydia voor inclusie in de EPIC-NSW-studie en bij wie minstens één screeningtest was uitgevoerd tijdens de laatste twee jaar voor inclusie in de studie. Ongeveer 51% van de patiënten was getest op syfilis.

Tijdens het laatste jaar voor het starten van PrEP werd bij 50% van de patiënten minstens één keer een diagnose gesteld van gonorroe, Chlamydia-infectie of syfilis; bij 16% waren twee of meer tests positief op een van die seksueel overdraagbare infecties. Tijdens de eerste twee jaar na het starten van PrEP is de frequentie van seksueel overdraagbare infecties nagenoeg niet veranderd: bij 52% van de patiënten werd één seksueel overdraagbare infectie gediagnosticeerd en bij 20% werd twee keer of vaker een diagnose van seksueel overdraagbare infectie gesteld.

De studie leert dus dat mannen die PrEP hebben ingenomen gedurende twee jaar in de EPIC-NSW-studie, een zeer hoog risico op seksueel overdraagbare infecties liepen voor het starten van de PreP. De studie leert echter ook dat het opstarten van een PrEP en de eventuele daarmee samenhangende gedragsveranderingen (minder gebruik van condoom, meer receptieve anale geslachtsgemeenschap) niet hebben geleid tot een stijging van de incidentie van seksueel overdraagbare infecties.

Een nieuw interessant stuk in het dossier PrEP als 'leverancier' van seksueel overdraagbare infecties, maar zeker niet het laatste. Het blijft een zeer omstreden onderwerp.

Ref.: McManus H. et al. JAMA Network Open, online gepubliceerd voor de papieren versie in december 2020.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jean-Luc Schouveller

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine