AZ Groeninge & The Chocolate Line
Pralines verbeteren patiëntenwelzijn
Samen met meester-chocolatier Julius Persoone van The Chocolate Line introduceert AZ Groeninge in Kortrijk twee speciale pralines, die op maat werden ontwikkeld en voldoen aan alle medische eisen. Dit unieke initiatief stelt patiënten centraal door comfort en smaakbeleving te combineren.
Filip Ceulemans
Twee jaar geleden kreeg de keuken van AZ Groeninge in Kortrijk als eerste in de Benelux het prestigieuze G&M-label. Datzelfde jaar werd The Chocolate Line uitgeroepen tot ‘chocolatier van het jaar’. “Dat we allebei door G&M werden erkend, was voor ons de ideale gelegenheid om contact te nemen met The Chocolate Line van Dominique en Julius Persoone”, vertelt Brian Desplinter, projectleider Innovatie van The Greenhouse, de innovatiehub van AZ Groeninge. “Ze waren meteen enthousiast en bereid de uitdaging aan te gaan. Na meerdere proefversies kwamen we tot een mooi en lekker resultaat.”
De eerste praline kwam er op vraag van de radiologen en logopedisten van het ziekenhuis. “Inname van contrastvloeistof via de mond s in een aantal gevallen essentieel bij een slikonderzoek dat gebeurt met medische beeldvorming”, legt radioloog Bart Lutin uit. De experts van The Chocolate Line gingen daarmee aan de slag en fabriceerden een praline die de smaak van de vloeistof volledig maskeert, zonder afbreuk te doen aan de werking ervan.
Functioneel en lekker
“Onze pralines zijn niet alleen een culinaire ervaring, maar ook een medsiche innovatie”, zegt Julius Persoone. “Het was onze opdracht om de smaak van de vloeistof volledig te neutraliseren. Met de juiste combinatie van ingrediënten hebben we een praline gecreëerd die zowel functioneel als lekker is. Deze pralines zorgen voor een unieke ervaring bij de patiënten. Heel blij en fier dart we in ons opzet geslaagd zijn.”
In het verleden werden in de vloeistof geweekte boterhammen gebruikt om de contrastvloeistof toe te dienen. “Dit was nog steeds geen aangename smaakbeleving voor de patiënt”, zegt logopediste Fleur Vandeputte. “”De praline vraagt meer kauwvermogen en benadert meer vaste voeding, met een smaak die herkenbaar is voor de patiënt.
Smaakbom
De tweede praline werd ontwikkeld in samenwerking met de keukenmedewerkers en diëtisten van het ziekenhuis. “Na een chirurgische ingreep aan de mond of kaken kunnen patiënten vaak niet bijten of kauwen”, zegt diëtiste Kelly Vandendriessche. “Vast voedsel innemen, lukt niet terwijl ze wel al lang nuchter zijn en verlangen naar eten. Met deze praline lukt het wel om iets aangenaams in te nemen. De praline is niet enkel een smaakbom, maar geeft ook een fris gevoel dat verlichtend werkt.”
Ook aan patiënten met kauwproblemen of met een droge en/of plakkerige mond, wat vaak voorkomt bij oncologische patiënten wordt deze praline gegeven. “Ze vormen een aangename afwisseling. De smaak helpt ook om de smaakpapillen van de patiënt te activeren. Uit de ‘proefperiode’ blijkt duidelijk dat een kleine praline een groot verschil kan maken.”, zegt Brian Desplinter.
Bij AZ Groeninge is men duidelijk trots op deze verwezenlijking. “Het toont aan dat innovatie ontstaat wanneer verschillende expertises samenkomen”, besluit Brian Desplinter.”Het maakt ook duicdelijk dat innovatie niet altijd hoogtechnologisch hoeft te zijn. Kortom, dit smaakt naar meer.”