Prefusieakkoord AZ Jan Palfijn en AZ Sint-Lucas
AZ Ganda wordt nieuw Gents stadsziekenhuis
Met de ondertekening van een prefusieakkoord zetten AZ Jan Palfijn en AZ Sint-Lucas een belangrijke stap in de richting van één ziekenhuis met een breed zorgaanbod voor de ruime Gentse regio. Het nieuwe ziekenhuis kreeg met AZ Ganda meteen een nieuwe naam en een nieuw logo, een gestileerde versie van de drie Gentse torens.
Filip Ceulemans
Met 1.300 erkende bedden wordt AZ Ganda een van de grootste ziekenhuizen van het land. Op basis van de huidige cijfers is het fusieziekenhuis jaarlijks goed voor 630.000 patiënten die op raadpleging komen, 40.000 gehospitaliseerde patiënten en 62.000 patiënten die een ingreep of behandeling ondergaan. De spoeddienst zal zo’n 67.000 patiënten ontvangen en 2.000 MUG-oproepen krijgen. Met 3.000 bevallingen wordt het nieuwe ziekenhuis de grootste materniteit van Oost-Vlaanderen.
Samenwerking
Kwaliteit van zorg, toegankelijkheid en pluralistische werking zijn enkele van de sleutelwoorden in de samenwerking tussen de twee ziekenhuizen. De samenwerking van de artsen van beide instellingen moet leiden de hoogste standaarden in de zorg opleveren. Ook efficiëntie door gestroomlijnde processen en een middeleninzet die afgestemd is op de activiteit zijn twee andere doelstellingen van de fusie.
De samenwerking met stakeholders als de stad en het OCMW van Gent, de UGent en het UZ Gent wordt verankerd door hun aanwezigheid in de raad van bestuur. Ook samenwerking met huisartsen, wijkgezondheidscentra, centra voor geestelijke gezondheidszorg, woonzorgcentra, psychiatrische ziekenhuizen en andere zorgverleners in de eerste lijn staat hoog op de agenda.
Verworven rechten
Twee ziekenhuizen met een diverse achtergrond betekent ook twee verschillende personeelsstatuten. Vaak een moeilijke knoop om te ontwarren, streeft AZ Ganda ernaar om – met respect voor de verworven rechten – te komen tot een geharmoniseerd personeelsstatuut.
AZ Ganda wil een toegankelijk en laagdrempelig ziekenhuis zijn waarbij een zeer breed medisch aanbod beschikbaar is voor iedere zorgvrager. Patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming en chronisch zieke patiënten genieten van het conventietarief, zowel bij hospitalisatie als bij consultaties. Worden er toch supplementen aangerekend, dan zullen die gematigd zijn.
Pluralistisch
AZ Ganda zal actief pluralistisch zijn, met spirituele zorgverleners van meerdere levensbeschouwingen en een ruimte voor gebed, meditatie en bezinning. Actief pluralisme betekent dat AZ Ganda de verscheidenheid aan levensovertuigingen en vormen van zinbeleving – waarvan het katholicisme, de islam, de orthodoxie en het vrijzinnig humanisme belangrijke oriëntaties zijn – op alle niveaus van de organisatie uitdrukkelijk aan bod laat komen, met elkaar in dialoog laat gaan en op inclusieve wijze laat samenwerken.
In het nieuwe ziekenhuis zal er respect zijn voor de professionele autonomie van de artsen en de autonomie van patiënten. Er werden concrete afspraken gemaakt rond zwangerschapsonderbreking en euthanasie. Handelingen die door de wet toegelaten worden, zullen zonder bijkomende voorwaarden mogelijk zijn in het ziekenhuis. De gewetensvrijheid van alle zorgverleners zal geëerbiedigd worden.
De medische blauwdruk die eind vorig jaar werd voorgesteld, legde de activiteiten per campus vast. De planbare zorg zal hoofdzakelijk op de campus Watersportlaan georganiseerd worden en de niet-planbare, dikwijls acute zorg, op campus Groenebriel. Het nieuwe fusieziekenhuis schiet op 1 januari 2027 officieel uit de startblokken.